- Home en Living
- Alle sieraden
- Alles voor het altaar
- Rituele-artikelen
- Alle wierook, houders en harsen
- Magische kruidenmengsels.
- Magische geuren, olie en aromalampen
- Kaarsen voor rituelen, chakrakaarsen en kandelaars
- Leuke spullen
- Divinatie
- Kristallen , stenen
- Boeken
- Muziekinstrumenten
- Hier vindt u alles voor het verpakken van uw zelfgemaakte elixers
- Welkom
- Contact
- Prijslijst
- Veel gestelde vragen
- Aanbiedingen
- Gastenboek
- Links
- Recepten voor kruiden-olie, tincturen en oplossingen.
- recepten met wonderolie: lipgloss, reinigingsolie enz.
- Recepten voor zalven en cremes.
- Herroepingsrecht
- Algemene voorwaarden
- Bedrijfsgegevens
- Recepten met kruidensiroops ed.
Het maken van zalf:
Een zalf bestaat uit alleen vette bestanddelen. Omdat de zalf geen water bevat, heb je ook geen emulgator nodig. Een zalf wordt gebruikt voor de helende en verzorgende eigenschappen.
De verhouding olie en bijenwas is 6 delen olie en 1 deel bijenwas. ( bijvoorbeeld 60 ml olie en 10 gram was)
ontstaan, de beker uit het waterbad nemen. Nog even goed roeren, evt. met een staafmixer. Dan een uur laten rusten, nogmaals doorroeren en in kleine potjes doen. Goed gesloten is de zalf ongeveer een jaar houdbaar.
Voorbeelden voor zalven: lavendelzalf, goudsbloemzalf ( hier een combinatie van is mijn favoriet voor schaafplekjes, muggenbulten, schrale ellebogen enz. Een echte allround zalf.) Arnikazalf, smeerwortelbladzalf of smeerwortelzalf, vlierbloesemzalf, smalle weegbreezalf.( fijn bij muggenbulten en contact met brandnetels.)
Het maken van cremes:
Wat moeilijker te maken zijn de cremes. Een creme bestaat uit vette bestanddelen, en waterige bestanddelen. Vet en water mengen niet, dus hier hebben we een emulgater voor nodig. Lanoline (wolvet) emulgeert goed en wordt door de meeste mensen goed verdragen. Maak kleine potjes, maximaal 30 ml. en gebruik een spateltje om het product uit het potje te nemen, dit verlengt de houdbaarheid. Je voorraad creme bewaren in de kelder of de minst koude plaats in je koelkast.
De bijenwas en de lanoline in een bekerglas of au-bain-marie pan in een waterbad smelten. Als deze twee gesmolten zijn de kruiden-olie langzaam, onder roeren, toevoegen. De vette bestanddelen in het waterbad verwarmen tot 70 graden. Ondertussen in een 2e bekerglas het gedistileerde water of hydrolaat tot 70 graden verwarmen. Als je een kruidenthee gebruikt, de kruiden overgieten met kokend water en 10 minuten laten trrekken, dan uitzeven. De thee is nu ook rond de 70 graden. Nu druppel voor druppel de waterfase roerend toevoegen. Als de vet en waterfase goed met elkaar vermengd zijn, kan de massa afkoelen. Als je etherische olie of tincturen wilt toevoegen moet je wachten tot de creme tot 30 graden is afgekoeld. Bij hogere temperaturen verdampen deze. Tincturen en etherische olie zijn erg geconcentreerd, je hebt maar een paar druppels nodig!
Als de creme kamertemperatuur heeft nog eenmaal goed doorroeren, evt. met een staafmixer en in kleine potjes (maximaal 30 ml.)doen. Koel en donker bewaren!
Vlierbloesemcreme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml tarwekiemolie of andere kiemolie, 125 vlierbloesemwater.
Tijmcreme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml tijmolie, 125 ml tijmthee.
Kruidencreme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml kiemolie, 125 ml sterke thee van tijm, munt, salie en rozemarijn.
Rozencreme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml kiemolie, 125 ml rozenwater, 3 dr. etherische rozenolie.
Lindebloesem-Propolis-Creme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml kiemolie, 125 ml sterke lindebloesemthee, 5 gram propolis. De propolis fijnmalen en pas toevoegen als de creme afgekoeld is tot onder 40 graden.
Pepermuntcreme: 15 gram bijenwas, 45 gram lanoline, 125 ml kiemolie, 125 ml sterke pepermuntthee.